Metroid Prime Remastered Review - Schoolvoorbeeld van een Remaster (2024)

Metroid Prime: Remastered

Schoolvoorbeeld van een Remaster.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

byGerard Olsder

Geüpdatet op 22 februari 2023 08:58

Geplaatst op 21 februari 2023 18:01

Toen Nintendo enkele jaren geleden Metroid Prime 4 voor de Switch aankondigde, kwamen er ook geruchten dat er mogelijk een remake of een remaster van de eerste drie games naar de Switch zou komen. Tijdens de recente Nintendo Direct werd het wachten dan eindelijk beloond met een remaster van Metroid Prime. De fysieke release staat gepland voor 3 maart 2023, maar de game is online al beschikbaar. De grote vraag is natuurlijk of deze Remastered versie het oppakken waard is voor de mensen die het origineel in 2002 op de GameCube gespeeld hebben.

Een stukje geschiedenis

De originele versie van Metroid Prime wist bij de release destijds hoge cijfers binnen te slepen omdat het de eerste keer was dat de beklemmende sfeer en avonturen van huurling Samus vanuit het eerste-persoons-perspectief gespeeld konden worden. Metroid Prime 2: Echoes verscheen in 2004 en de trilogie werd drie jaren later op de Wii met Metroid Prime 3: Corruption afgesloten. Enkele jaren daarna kwam er nog een bundel van de drie games op de Wii uit genaamde Metroid Prime Trilogy die de motion controls van de Wii op de eerste twee games wist toe te passen.

In veel opzichten combineert Metroid Prime Remastered het beste van de voorgaande versies met de technologische verbeteringen van de Switch. Iedereen die geregeld games op de Switch speelt weet dat het systeem inmiddels een beetje gedateerd begint aan te voelen. Toch weten ontwikkelaars zoals Retro Studios en Nintendo geregeld wonderbaarlijk sterk presterende games af te leveren.

In het origineel had je niet de keuze om te bewegen en tegelijkertijd te schieten, maar gelukkig maakt Metroid Prime Remastered gebruik van een besturing die veel lijkt op de meeste hedendaagse schietspellen. Waar Metroid Prime wel verschilt met de meeste first-person shooters is het speltempo dat wat lager ligt, de focus op het verkennen van de omgeving en het verzamelen van achtergrondinformatie. Die informatie gaat over Tallon IV, de planeet waar Samus na een korte introductie belandt.

Het schoolvoorbeeld

Mensen die een beetje bekend zijn met de Metroid games weten wel een beetje hoe de structuur van de serie is opgebouwd. Je komt op een locatie aan, ziet meerdere gebieden waar je niet naartoe kunt omdat je een bepaalde upgrade mist en zult later in het spel de desbetreffende gebieden kunnen verkennen omdat je verderop een nieuw wapen, pak of andere verbetering aangetroffen hebt. In dat opzicht is Metroid Prime simpelweg een voorzetting van de concepten die in 1986 voor het eerst te vinden waren in Metroid op de NES. Waar de GameCube versie van Metroid Prime al indruk maakte was door de vele details zoals een beslagen visor bij het binnentreden van koude gebieden of druppelende condens wanneer je in de buurt van lava kwam weet deze Remastered versie het grafische plaatje nog een enorme boost te geven.

In veel opzichten is de game het schoolvoorbeeld van hoe je een remaster moet maken. De originele structuur en de locaties zijn nog grotendeels hetzelfde gebleven maar in de jaren tussen de GameCube en de Switch heeft Nintendo overduidelijk gaandeweg geleerd om games in 1080P te maken. Dat is goed terug te zien in de verbeterde karaktermodellen die veel meer details bevatten dan in het origineel. Zo zijn zowel Samus als haar vele tegenstanders veel mooier vormgegeven. Van textures op de huid van vijanden en glimmende oppervlaktes tot verbeterde belichting, Metroid Prime Remastered weet door de grafische verbeteringen simpelweg als een mooie hedendaagse Switch titel aan te voelen. Dat de gameplay nog steeds staat als een huis zal geen enkele fan van de Metroid games verbazen, maar ik was oprecht onder de indruk van hoeveel mooier deze game was ten opzichte van het origineel.

Voor mensen die zich afvragen of Prime Remastered ook nog extra’s bevat ten opzichte van het origineel is het goed om te weten dat er meerdere stukjes artwork vrij te spelen zijn die het contrast tussen de originele game en deze nieuwe versie nog extra belichten. Ik had het persoonlijk ook wel leuk gevonden wanneer een savegame van Metroid Dread een extraatje had vrijgespeeld zoals dat op de GameCube het geval was wanneer je dat systeem koppelde aan een GameboyAdvance met Metroid Fusion, maar helaas was daarvan geen sprake.

Stiekem had ik gehoopt dat Nintendo in één keer de volledige trilogie deze remastered behandeling had gegeven. Metroid Prime Trilogy op de Wii is namelijk nog steeds één van de beste games op dat systeem omdat het zo’n enorme berg aan content bevat. Ergens hoop ik dat deel twee en drie ook een soortgelijke behandeling krijgen want dit smaakt absoluut naar meer. Maar zelfs wanneer dat niet gebeurt stemt het mij vol goede hoop dat Metroid Prime 4 het lange wachten uiteindelijk waard zal zijn. Met Metroid Prime Remastered heeft Retro Studios in ieder geval laten zien dat ze ondanks wisselingen van de wacht binnen de studio nog steeds het talent in huis hebben om een fantastisch avontuur van Samus neer te zetten.

Het oordeel

Metroid Prime Remastered is een schoolvoorbeeld van hoe je een remaster van een klassieke game moet maken. Grafisch is de game natuurlijk indrukwekkend met allerlei vernieuwde textures, karaktermodellen en belichtingen maar gelukkig is de gameplay ook gewoon als vanouds sterk. Natuurlijk zitten veel mensen vooral te wachten op Metroid Prime 4 maar met deze Remastered versie van Metroid Prime kunnen gamers in ieder geval met een gerust hart de tussentijd overbruggen. Metroid Prime Remastered combineert alle verbeterde besturingsmogelijkheden van de Wii versie met de grafische toeters en bellen van de Switch en het levert een perfectie fusie op zoals Samus en de Metroids.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Metroid Prime Remastered Review - Schoolvoorbeeld van een Remaster

9.5

Fantastisch

Metroid Prime Remastered is een schoolvoorbeeld van hoe je een remaster van een klassieke game moet maken.

Metroid Prime Remastered Review - Schoolvoorbeeld van een Remaster (3)

Gerelateerde artikelen

1week, 4dagen Comments Amazon dag deal op Nintendo games

Promotie-content

4jaar, 2maanden Comments ADV: Amazon Nederland is geopend en start met aanbiedingen

Promotie-content

6jaar, 2maanden Comments Nintendo Switch alleen vandaag 299 euro bij bol.com
IGN Benelux Podcast Livestream
Reacties
Metroid Prime Remastered Review - Schoolvoorbeeld van een Remaster (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6543

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.